Zoeken

Kunnen honden het Coronavirus opsporen?

Kunnen honden het Coronavirus overdragen of opsporen?

Er gaat geen dag voorbij of we worden geïnformeerd over het Coronavirus. Veel landen zijn in lockdown, mensen zitten in thuis-quarantaine en ons sociale leven ligt plat. Een ingrijpende maar nodige maatregel. We willen de besmettingen immers onder controle krijgen. Maar hoe zit het eigenlijk met jouw hond? Kunnen honden COVID-19 overdragen op mensen of kunnen ze het virus opsporen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over jouw hond én het Coronavirus.

Kan mijn hond drager zijn van het COVID-19 virus?

Voordat we hier antwoord op kunnen geven is het goed om te weten dat ook honden besmet kunnen raken met het Coronavirus. Het is wel zo dat een hond niet écht ziek wordt van het virus. Maar dat neemt niet weg dat een hond de ziekte wel degelijk kan overdragen. Dat komt omdat viervoeters het virus met zich meenemen in hun neus. Bijvoorbeeld nadat hij heeft gespeeld met een besmet persoon of aan zijn of haar handen heeft gesnuffeld.

Op deze manier kan een besmette hond het Coronavirus ook weer overdragen op andere mensen. Voorzichtigheid is dus geboden. Zeker als je jouw hond vaak meeneemt naar openbare uitlaatplaatsen waar veel honden (en dus ook hun baasjes) bij elkaar komen. Hoewel wij 1.5 meter afstand hanteren, gaat dat voor honden natuurlijk niet op. Een aai of een lik lijkt zo vanzelfsprekend en onschuldig, maar kan in deze tijden juist extra gevaar opleveren. Je hond apart van grote groepen uitlaten, desnoods aangelijnd, is hier de beste optie.

Coronavirus laten opsporen door medical detection dogs

Hulphonden worden voor de meest uiteenlopende zaken ingezet. Bij het opsporen van explosieven en drugs, maar ze waarschuwen hun baasje ook als ze een epileptische aanval of angstaanval voelen aankomen. Hoewel het reukorgaan van de hond heel sterk is, kan het de geur van het virus niet waarnemen. De hond zal pas aanslaan als de persoon al lichamelijk ziek is door toedoen van Corona. Dat komt omdat deze mensen in dat geval een andere lichaamsgeur krijgen. Feitelijk gezien kan een hond dus geen Corona opsporen in een vroeg stadium. Daarnaast moet de hond daarvoor aan de besmette persoon ruiken, wat het risico op verspreiding ook weer verhoogd.

Hoe je jouw hond het beste kunt uitlaten ten tijde van Corona

Als jouw hond gewend is om samen met anderen te spelen en ravotten, dan kan de huidige situatie best een ingrijpende verandering zijn voor het dier. Het afzonderlijk uitlaten van je hond is op dit moment nou eenmaal het beste. Voor de gezondheid van jouw hond én die van jezelf. Om het alleen uitlaten toch leuk te kunnen houden, is het goed om gebruik te maken van verantwoord hondenspeelgoed zoals een Kong. Deze kun je bestellen bij One Happy Hound in de shop. Zo weet je zeker dat jouw hond zijn energie kwijt kan en voorkom je ongewenst gedrag in deze bijzondere tijd.

36 keer bekeken